HUBUBAT TOHUMLARI BUĞDAY TOHUMLARI EKMEKLİK BUĞDAY

GHAYTA Buğday Tohumu


KALİTENİN KRALI,DAYANIKLILIĞIN LİDER BUĞDAYI

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir.
  • Başak yapısı uzundur. (10 - 11 cm)
  • Başakta başakçıklar dolgun görünümdedir.
  • Bitki boyu orta - uzun olup 100-110 cm’dir. 
  • Sağlam ve kalın sap yapısına sahiptir.

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

  • 2012 yılında Fransa`da geliştirilmiş ekmeklik buğday çeşididir.
  • Kışlık gelişme kabiliyetinde olup soğuğa dayanıklılığı çok iyi, taban arazilerdeki kurağa ekimlerde, Kış ve Bahar aylarında yağışlarının iyi alındığı bölgelerde taban, yarı taban ve kıraç alanların tümünde yetiştiriciliği yapılabilir.
  • Orta geçcidir ve vernelizasyon ihtiyacı olan bir buğday çeşididir.
  • Kardeşlenme kabiliyeti yüksek bir çeşit olduğundan dolayı dekara 20-22 kg tohum kullanımı tavsiye edilir.
  • Kuvvetli sap yapısı ile yatmaya karşı dayanıklılığı ve saman verimi yüksektir, ayrıca kılçıklı başak yapısı sayesinde domuz ve kuş zararı görülmez.
  • Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane (20-22 kg/da) olarak tavsiye edilmektedir.
  • Orta Anadolu, Batı ve Doğu Geçit Bölgeleri, Marmara bölgesinin bahar yağışı alan kısmları, Doğu Anadolu’nun tamamı, Sahil bölgelerinin yüksek yaylaları ile Güneydoğu Anadolu bölgesinin kuzey kesimlerinde yetiştiriciliği tavsiye edilir.
  • Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Ekim Ayı içinde, Geçit Bölgeleri ve Marmara bölgesinde Ekim sonu ile Kasım ayı başlarında ekimler yapılmalıdır.
  • Ekim zamanı aralık ayına bırakılmamalıdır.

PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Kahverengi pas ve sarı pas hastalıklarına karşı yüksek derecede toleranttır.
  • Kök boğazı ve septoria (yaprak leke hastalığı) hastalığına karşı orta derece toleranttır.

KALİTE ÖZELLİKLERİ

  • Kırmızı renkli, sert iri ve elips tane yapısına sahiptir.
  • Ekmeklik kalitesi çok iyi olup Avrupa standartlarında BAF (Strenghtwheat) statüsünde bir buğday çeşididir.
  • Bindane ağırlığı (g) 40 - 44 gr, hektolitre (kg/hl) 80 - 84, enerji değeri (w) 250 - 350, protein değeri (%) 17 -19, glüten(%) 38 - 40`dır.