HUBUBAT TOHUMLARI BUĞDAY TOHUMLARI EKMEKLİK BUĞDAY

TİGRE Buğday Tohumu


ENERJİ ŞAMPİYONU FRANSIZ BUĞDAYI
* 2017 Barem Toplantısında TMO (Toprak Mahsülleri Ofisi) hububat alım baremlerinde yüksek kalite değerleri göz önünde bulundurularak ülkemiz un sanayisinin en çok ihtiyaç duyduğu SERT BEYAZ EKMEKLİK BUĞDAY çeşitleri sınıfına dahil edilmiştir.

MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Başak rengi beyaz,kılçıklı bir çeşittir.
  • Başakları geniş ve dik bir yapıya sahiptir.
  • Bitki boyu orta olup 95-105 cm’dir. 
  • Sağlam ve kalın sap yapısına sahiptir.
  • Başaklanma zamanı bakımından erkenci bir çeşittir.

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

  • 2015 yılında şirketimiz adına TTSM tarafından tescil edilmiştir.
  • Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kaliteli ekmeklik buğday çeşitlerinden biri olup,  beyaz ve sert bir tane yapısına sahiptir.
  • TMO tarafından 2015 -2016 yıllarında yapılan analiz sonuçları, standartların çok üzerinde olup 2017 yılında TMO Buğday Alım Bareminde “Anadolu Beyaz Sert Buğdaylar” kategorisinde yer alacağı öngörülmektedir.
  • Alternatif karakterli bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. (Alternatif çeşitlerin kışlık ekiminin yapıldığı bölgeler için)
  • Taban, yarı taban ve kıraç alanların tümünde yetiştiriciliği yapılabilir. Toprak seçiciliği yoktur.
  • Kurağa karşı dayanıklılığı yüksektir.
  • Kardeşlenme kapasitesi orta düzeyde (8-12 adet) olup verim potansiyeli oldukça yüksektir.
  • Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından 3 yıl boyunca 14-17 çeşit arasında yürütülen denemeler sonucunda en yüksek enerji değerlerine sahip çeşitlerden biri olaraktescil edilmiştir.
  • Sap yapısı kuvvetli ve orta boylu olduğu için yatmaya karşı dayanıklıdır ve bu nedenle saman verimi oldukça yüksektir.
  • Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane (22-24 kg/da) olarak tavsiye edilmektedir.

PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ

  • Külleme ve pas hastalıklarına karşı orta derecetoleranttır.
  • Mildiyöhastalıklarına karşı orta derece toleranttır.

KALİTE ÖZELLİKLERİ

  • Tane yapısı oval,beyaz renkli ve sert yapıdadır.
  • Ekmeklik kalitesi çok iyi olup Avrupa standartlarında BAF (Strenghtwheat) statüsünde bir buğday çeşididir.
  • Glüten %32-38, protein %12-16, bin dane ağırlığı 34-38 gr, Alveograf enerjisi ise 450-500 10-4 joule değerlerini bulmakta olup, Türkiye’nin en büyük un fabrikaları tarafından tercih edilmektedir. 

TMO(TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ)ANALİZ SONUÇLARI
RMA ADIÇEŞİT ADITESCİL YILI PROTEİN(%)

GLUTEN Endexi(%)

Sedim

Eks.Enerji 45

Alv.Enerji WAnaliz Yılı
ALFA TOHUMTİGRE2015

14,53

14,83

99

97

54

68

127

133

489

436

2015

2016

TMO BAREMLERİ  12,58040100240