YEM BİTKİSİ TOHUMLARI YEM BEZELYESİ TOHUMLARI

Assas Yem Bezelyesi Tohumu


MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

·         Mor Çiçekli bir çeşittir.

·         Yaprakları geniş yapıdadır.

·         Bitki boyu uzun olup 140-160 cm’dir.

·         Sağlam ve geniş sap yapısına sahiptir. 

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ

·         2018 yılında şirketimiz adına TTSM tarafından tescil edilmiş olup, tescilinde Yeşil ot veriminde %19, Kuru ot veriminde de %22,1 standart ortalamanın üzerine çıkarak tescil birincisi olmuştur.

·         Avrupa`da en çok ekilen çeşitlerden biridir.

·         Kışlık gelişme tabiatında olup soğuğa dayanıklılığı çok iyidir.

·         Taban, yarı taban ve kıraç alanların tümünde yetiştiriciliği yapılabilir.

·         Ot için hasat zamanı ekim tarihi ile birlikte bir miktar değişmekle beraber nisan ayının sonları ile mayıs ayının başlarına denk gelmektedir.

·         İlk çiçek görüldükten sonra yaklaşık 15-20 güne kadar çiçeklenmeye ve uzamaya devam ettiğinden dolayı, hasat bakımından çiftçiye geniş bir zaman bırakır.

·         Ana sap sayısı (Kardeşlenme) 18 e kadar çıktığından dolayı biyokütle olarak yüksek hacime sahiptir. Bu da yaş ve kuru ot verimini arttırmaktadır.

·         Kullanılacak tohumluk miktarı karışım ekimlerde dekara 10-12 Kg, tek başına ekimlerde 12-15 Kg tavsiye edilmektedir.

·         Ekim zamanı olarak en geç mart ayının ortasına kadar ekimi yapılmalıdır.  

PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ

·         Yem bezelyesinde görülen kök hastalıklarına karşı toleranttır. Ancak yine de firmamız tarafından üretilen sertifikalı tohumları fungal hastalıklar için ilaçlanmaktadır.

KALİTE ÖZELLİKLERİ

·         Çeşidin tescil denemelerindeki kalite değerleri Protein (%18.49), Kuru Madde (% 91,07), NDF (45,53), ADF(37,90),  ADL(6,27), Kuru Madde Sindirilebilirliği (121,3) olarak ölçülmüştür. Verimde olduğu gibi kalite değerleri bakımından da en iyi sonuçları veren çeşit ASSAS olmuştur.