HUBUBAT TOHUMLARI BUĞDAY TOHUMLARI MAKARNALIK BUĞDAY

SALGADO Makarnalık Buğday Tohumu


MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: 

  • Başak rengi hafif kahverengi olup, başak yapısı kılçıklıdır.
  • Başakları geniş ve dik bir yapıya sahiptir.
  • Bitki boyu orta olup 90-95 cm’dir. 
  • Sağlam sap yapısına sahiptir.
  • Başaklanma zamanı olarak orta erkenci bir çeşittir.

TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: 

  • 2015 yılında İtalya'da geliştirilmiş bir çeşittir.
  • Alternatif karakterli bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. (Alternatif çeşitlerin kışlık ekiminin yapıldığı bölgeler için)
  • Taban, yarı taban ve kıraç alanların tümünde yetiştiriciliği yapılabilir. Toprak seçiciliği yoktur.
  • Kurağa karşı dayanıklılığı yüksektir.
  • Kardeşlenme kapasitesi orta düzeyde (8-11 adet) olup verim potansiyeli oldukça yüksektir.
  • Sap yapısı kuvvetli ve orta boylu bir çeşit olduğu için yatmaya karşı dayanıklıdır.
  • Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 dane (20-22 kg/da) olarak tavsiye edilmektedir.
  • Akdeniz, Ege, Marmara, Trakya, Karadeniz sahil ve Orta Anadolu Geçit Bölgeleri ile Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği tavsiye edilir.

PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: 

  • Septoria, Külleme, Fusarium, Kahverengi Pas ve Mozaik Virüsühastalıklarına karşıtoleranttır.
  • Sarı pasaorta derece toleranttır.

KALİTE ÖZELLİKLERİ: 

  • Beyaz (Amber Beyazı) renkli, sert, camsı ve elips tane yapısına sahiptir.
  • Mükemmel esneklik kabiliyetine sahip makarna elde edilir.
  • Makarnalık kalitesi iyi bir çeşit olupbindane ağırlığı (g) 44-48 gr, hektolitre (kg/hl) 79 - 83, Gluten İndeksi(%) 95-99, irmik verimi(%) 62-65 protein değeri (%) 14 -17, glüten(%) 32 - 38, Camsılık Oranı(%) 94-96'dir.